Gotowanie

Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem

19 kwietnia 2017

Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! ciasto ze szpinakiem

Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” 😀 W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko 🙂
No to lecimy!

Składniki na ciasto

450 g drobnego szpinaku mrożonego

3 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

400 g śmietany 30%

1 śmietana fix w proszku

1 opakowanie cukru wanilinowego

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

owoce: maliny lub truskawki itd.

czekoladowe jajka, zajączki itd wedle uznania

Ciasto ze szpinakiem

Szpinak trzeba rozmrozić, można wspomóc się ciepłą wodą, bądź mikrofalą następnie osuszamy w sitku, blendujemy z odrobiną oleju i odstawiamy na bok. Jaja (tak żółtko i białko razem 😉 ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy szklankę cukru. W kolejnym kroku powoli wlewamy szklankę oleju do naszych jajek nie przestając mieszać. W osobnej misce należy wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z jajek i oleju – cały czas mieszając. Ostatni etap to dodanie szpinaku do gotowej masy i wymieszanie drewnianą łyżką.

ciasto ze szpinakiem leśny mech

Do wysmarowanej masłem i posypanej mąką okrągłej foremki przelewamy masę na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50- minut.

Jak wyjmiecie ciasto z piekarnika i się ostudzi, odetnijcie wierzch ( powstanie taki pagórek 😉 ) , a pozostałą część należy przekroić na pół wzdłuż średnicy naszego ciasta.

Krem

Śmietanę 30% ubijamy i dodajemy do niej Śmietanę Fix wraz z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy serek mascarpone i delikatnie całość mieszamy.

ciasto ze szpinakiem leśny mech

Połowę ciasta i wierzch przekładamy śmietanową masą. Obcięty wierzch można pokruszyć na górę ciasta co daje efekt zielonego ogródka :). Następnie na szczycie układamy czekoladowe jajeczka, króliczki i owoce. Dekorujemy jak chcemy 😀 Torcik trzeba po tym wszystkim oczywiście umieścić w lodówce na kilka godzin.

ciasto ze szpinakiem leśny mech

 

Voilà!

ciasto ze szpinakiem leśny mechciasto ze szpinakiemciasto ze szpinakiem leśny mechciasto ze szpinakiem leśny mech

Przepis zainspirowany przepisem z bloga „Kokoszkoland”

Dołączcie do mnie na  oraz – zapraszam ❤

  • Baba z Podlasia

    Wygląda przepięknie! 🙂




    1
  • PRZEdama

    Jadłam go kiedyś i rewelacyjnie smakował! (Uwielbiam szpinak, więc prawie wszystko mi z nim smakował ;p ) Może i bym zrobiłam tak jak w przepisie, ale znając mnie, nigdy tak ładnie by mi się nie udało go przedstawić jak Ty to zrobiłaś 🙂




    1
    • Na pewno wyszedłby Ci wspaniale! 🙂
      Szpinak też jest moim ulubieńcem 😀
      a przepis naprawdę polecam,w święta torcik bardzo smakował 🙂
      Pozdrawiam!




      0

%d bloggers like this: