Gotowanie

Domowe burgery

7 maja 2016

Domowe burgery

44

Krótki wpisik o jedzeniu . Domowe burgery , które można samemu zrobić w domu 🙂
Każdego chyba dopada czasem ochota na “niezdrowe” jedzenie. Osobiście staram się unikać takiego jedzenia, jednak co jak co – nawet fast foody domowego wykonania nie są aż tak nie zdrowe jak te kupowane na mieście i do tego tysiąc razy bardziej syte!

Do rzeczy – ogólnie  pomysł i przepis ( ciężko to nazwać przepisem, bo jest aż tak to “skomplikowane” 😛 )  wzięłam od mojej mamy , która jest naprawdę mistrzynią jeśli chodzi o kuchenne rewolucje 😀

Porcja dla 2 osób :

  • bułki hamburgerowe z sezamem
  • 2 sztuki czerwonej cebuli
  • 1 sztuka małej białej cebulki
  • 400 g mięsa wołowego
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • sałata lodowa, pomidor ( ogórek ,co tam się podoba i na co się ma ochotę 🙂 )
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny, ocet winny
  • sos hmburgerowy ( polecam Develey 😉 )

Wiele przepisów  mówi, aby do mięsa dodawać jajko, jednak jak dla mnie zdecydowanie lepsze jest przyprawienie mięsa samym pieprzem, solą i ewentualnie  zeszkloną cebulką na maśle .  Następnie uformować sobie  kotleciki i smażyć na oleju ,ot cała filozofia 🙂
Więcej zachodu jest  z cebulką karmelizowaną, jednak muszę przyznać że nadaje ona świetny smak całemu burgerowi.
Trzeba  ją drobniutko pokroić, zmiękczyć na patelni na oleju, podlewać wodą  a na samym końcu dodać łyżkę cukru. Do smaku dodać odrobinę octu balsamicznego i winnego.
Oczywiście świetnym dodatkiem jest również wytopiony plasterek boczku ułożony na mięsie w burgerze 🙂

Tak wygląda całość wraz z dodatkami:

1

33-1

3

<3

I to by było na tyle 🙂 Więc jak nie macie pomysłu na obiad, kolacje  i do tego nie chce Wam się długo stać w kuchni “przy garach”, zależy Wam na czasie – to  polecam własnie  zrobienie sobie burgerów 😀

Smacznego! 🙂

 

%d bloggers like this: