Gotowanie | Lifestyle

Domowy 3bit – słodka rozpusta

28 czerwca 2017

Cześć Dziewczyny!

Ostatnio na blogu było o modzie, więc przyszedł czas na kulinaria 😉 Mam dla Was przepis na coś  co przyniesie każdemu łasuchowi rozkosz podniebienia – ciasto 3 bit 🙂 Wykonałam je ostatnio mojej przyjaciółce na urodziny 😀 przepis 3 bit

Zapewniam Was – jest przepyszne i robi się je w około godzinę. I co ważne – bez jakiegokolwiek pieczenia! Także polecam każdemu kto  chciałby szybki i smakowity deser ( a właściwie całą jego blaszkę! 🙂 )przepis 3 bit

przepis 3 bit

Przepis 3 bit

Co potrzebujesz?

  • ok. 75 sztuk herbatników
  • masę krówkową/kajmakową
  • 2 śmietany 30% (ok. 400 ml w sumie)
  • 0,5 l mleka
  • margarynę ( 1/2 kostki )
  • śmietan fix bądź 2 x bita śmietana „śnieżka” w proszku
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 czekolady

przepis 3 bit

Puszkę masy krówkowej wkładamy do gorącej wody na kilka minut, żeby się roztopiła i tym samym była wygodna do rozsmarowania na pierwszej warstwie herbatników.

Masa budyniowa

Gotujemy dwa budynie w 0,5 litra mleka. Następnie je studzimy i miksujemy z 1/2 kostki margaryny. I mamy gotową masę budyniową 🙂

 Masa śmietankowa

Miksujemy dwie schłodzone śmietanki 30% , po chwili wsypujemy dwie  „śnieżki” bądź śmietan fix. I tak czynność kontynuować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji 😀

Każdą warstwę rozdzielamy herbatnikami układając je tak jak na zamieszczonym zdjęciu 😉

Idąc od dołu:

  • herbatniki
  • masa kajmakowa
  • herbatniki
  • masa budyniowa
  • herbatniki
  • masa śmietanowa
  • herbatniki
  • roztopiona czekolada

przepis 3 bit

Ciasto po wykonaniu odkładamy na kilka godzin  do lodówki, żeby wszystko ładnie się „ścięło”.

I gotowe!

Tak wygląda tuż przed zjedzeniem 😉 Mniam!

przepis 3 bit

 

A Wy znacie ten przepis?  lubicie takie szybkie ciasta bez pieczenia ? 🙂 Podzielcie się w komentarzu chętnie takie poznam! 😀

P.S1: Masa ze śmietanki wyszła mi trochę zbyt płynna,ale to wina tego, że dałam za dużo śmietanki (w przepisie było 400 ml a ja z rozmachu dałam całe dwa opakowania co dało ok. 600 ml) w porównaniu do śmietan fix’u:)

P.S2: Pamiętajcie, że jestem również na FB oraz Instagramie !

Buziaki,

A.

 

  • Paulina Berczyńska

    Uwielbiam to ciasto, łatwo i szybko się robi, a dodatkowo jest przepyszne!

    Pozdrawiam serdecznie,
    https://paulina-berczynska.blogspot.com




    0
  • Anita Rózga

    Mniam 😀




    0
  • Uwielbiam <3 Szybkie, proste, bez pieczenia i przepyszne 😉 Ja nie lubię mas na margarynie/maśle, więc masę budyniową robię po prostu z budyniu 😀 Dodaję tylko mniej mleka, żeby była gęstsza. I po bitej śmietanie nie daję już herbatników tylko posypuję kakao 🙂




    0
    • Ooo z tym kakao też dobry pomysł 😉 Wypróbuję kolejnym razem 😉
      W ten weekend testowałam krakersy zamiast herbatników 🙂 Wersja dla osób które wolą mniej słodkie desery 😀 polecam 😀




      0

%d bloggers like this: